Листовка ОУН
Сообщений 1 страница 9 из 9
Поделиться22011-03-28 20:27:05
Щаз пороюсь у себя в закормах. У меня, кстати такого материала полно.
Поделиться32011-03-28 20:36:51
Начнем с архива Ивано-Франковской обл.:
Поделиться42011-03-28 20:46:52
В государственном архиве Ивано-Франковской области хранится любопытный документ – листовка ОУН, распространявшаяся в 1933 году среди украинских школьников, проживавших на территориях, входивших в состав Польши. Вот некоторые выдержки, дающие представление о ее содержании: «Поляки хочуть, щоб Ви були несвiдомi, i щоб Ви не знали, що Ви Украïнцi; вони хочуть, щоб Ви навчилися польськоï мови, забули все рiдне, украïнське та зробилися поляками; вони хочуть щоб Ви навчилися ïхньоï брехливоï icтopiï та вихваляли польських королiв, цих гpaбiжникiв i руïнникiв Украïни; вони хочуть, щоб Ви навчилися шанувати польських панiв, якi знущалися наш нарiд, якi запродували жидовi нашi церкви…
Поляки не хочуть щоб Ви вчилися в рiднiй мовi, в мовi наших славних прадiдiв, дiдiв, батькiв, в тiй мовi, в якiй вчила Вас рiдна Неня молитися…
I тому поляки спольщили школу, до якоï ходите Ви, украïнськi школярi. Поляки хочуть через школу i при помочi вчителiв зробити з Вас вiрних рабiв, слухняних i покiрливих горожан Польщi; вони хочуть Вас навчити ненавидiти все украïнське й кохати все польське. Вони хочуть зробити з Вас зрадникiв Украïнського Народу»[1]. Националисты призывали украинских школьников выступать с лозунгами: «Ми хочемо украïнськоï школи!» «Геть з польською школою»! Дальше - больше: «Кидайте в учителя книжки, i все, що матимете пiд рукою. Женiть вчителя — зайду й хруня зi школи!». 

Поделиться52011-03-28 20:54:42
Щаз пороюсь у себя в закормах. У меня, кстати такого материала полно.
Плиз, выкладывайте. Очень интересно!
Поделиться62011-03-28 21:08:24
У меня есть несколько дисков с документами всех архивов Украины по всей украинской нечисти. Можно организовать раздел.
Поделиться72011-03-28 21:38:02
Протокол допроса Бандеры на польском языке
Поделиться92011-03-29 00:13:31
кстати , образчик украинского творчества образца тридцатых годов читаю легко и без напряжения, а современный суржик - ни-и, не понимаю , категорически не на слух, не читать не могу ....